Puhelin osamaksulla – mistä löytää halvin vaihtoehto?

Operaattorit tarjoavat nykyään puhelimia aina osamaksulla ilman korkoa tai kuluja. Mikäli ostat laitteen esim. Gigantista tai Verkkokaupasta luotolla, joudut maksamaan kaupasta korot ja kulut. Verkkokauppa tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden hankkia tuotteita omalla Apuraha-luotolla. Mikäli päätät hankkia 600 euron laitteen Telialta saat juuri siihen hintaan, vaikka päätät ottaa laitteelle 24kk maksusopimuksen. Hintaan lisätään kuitenkin myös ensimmäisen laskun laskutuslisä (2,90€), koska se lähetetään postitse. Apurahalla ostettu laite maksaa loppujen lopuksi koko 787,81€, jos haluat laitteelle 24kk maksuajan. Apuraha on tässä tapauksessa hintavampi, jos maksutapaa vertaa operaattorin omaan vaihtoehtoon, mutta ei ihan yhtä kallis kuin pikalaina. Mutta miksi operaattorit tarjoavat laitteita ilman korkoa tai kuluja?


Operaattorin osamaksut

Kuluttaja-asiamies kirjoitti asiasta blogissaan pari vuotta sitten. Jutussa selitettiin osamaksujen huonompia puolia, vaikka kyseessä on maksuton luotto. Koska operaattorit myyvät tuotteita ilmaisella luotolla, eivät he myöskään tarvitse tehdä asiakkaalle arviointia siitä pystyykö asiakas suoriutumaan takaisinmaksusta. Vaikka onkin kyseessä luotto, ei kuluttujasuojalain 7 luku koske korottomia ja kuluttomia luottoja. Luottosopimus on kuitenkin voimassa maksimissaan 36kk, joten lainan takaisinmaksut on huomioitava seuraavan kolmen vuoden ajan. Jos kuluttaja on sovittanut kuukausimaksun omaan budjettiin, aikoo käyttää laitetta 3+ vuotta ja onnistuu pitämään laitteen ehjänä – on maksuton osamaksu hyvä vaihtoehto.

Mikäli kuluttajalla on ennestään paljon avoimia lainoja, ei osamaksusopimus ole hänelle sopiva vaihtoehto. Operaattorit myöntävät asiakkaalle ostohetkellä luottorajan joka voi olla parista tuhannesta eurosta ylöspäin. Jos hankittu laite alkaa tuntua vanhalta jo vuoden jälkeen, voi uuden laitteen hankkia jäljellä olevan luottorajan puitteissa. Parin tuhannen euron luottoraja voi olla nuorelle henkilölle, joka vielä opettelee oman talouden hallintaa, vaarallinen vaihtoehto.

Vaikka kuluton ja koroton luotto on houkutteleva vaihtoehto, kannattaa sitä aina harkita miten maksut sopivat oman budjettiin. Vaikkakin uusi puhelin on aina mukava, löytyy maailmasta aina parempia "sijoituskohteita" jossa arvo säilyy paremmin. Jos kuluttaja esim. hankkii uuden iPhone X puhelimen ja laite lentää maahan vuoden jälkeen ja uusi on hankittava tilalle, on velkasaldo jo yli 2000€. Kyseessä on iso summa, vaikka onkin kuluton luotto.